Hipnocoaching


A legtöbb tréning elvégzése után a „hurrá” optimizmus érzése fokozatosan elhalványodik, s a probléma, melynek kezelése érdekében szakemberekhez fordultunk - pontosan ugyanúgy visszatér, mint régen, a tréning elvégzése előtt… Pedig azt lassan minden vezető felismeri, hogy jól működő, eredményes céget csak elégedett, hatékony munkatársakkal lehet építeni. Nagyon sokan és sokat költenek tréningekre, melyeken általában szívesen vesznek részt mind a dolgozók, mind a közép- és felsővezetők, azonban a tréningek hosszú távon mégsem működnek, a munkatársak visszatérnek a kezdeti lelkesedés után a saját sémarendszereikhez, a vezetők úgyszintén.

Vajon miért nem működnek hatékonyan a tréningek?

Elárulom:

Mert mindenkinek ugyanazt és ugyanúgy tanítják.
Pedig nem vagyunk egyformák! Ahányan vagyunk, annyiféle hatások érnek minket, s az ezekre adott válaszaink szintén különbözőek. Továbbá ott vannak még a környezeti hatások, a családi háttér, a szokásrendszer, a neveltetés és még sok minden más.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincsen szükség a tréningekre, hiszen rendkívül fontosak a munkahelyi légkör jobbá tételében, a készségek, jártasságok fejlesztésében mind a munkával, a munkavégzéssel kapcsolatosan, mind a problémamegoldás, a vitakultúra területén.
Azonban nagyon sokszor a kudarc, eredménytelenség oka a sokszor jóval mélyebben, a felszín alatt húzódik meg, de a tréningnek nem feladata az egyén életvezetésének, személyiségjegyeinek, s szokásrendszerének a feltérképezése.

Erre kínál megoldást a hipnocoaching.

A hipnocoaching olyan gyakorlatokat és technikákat használ, melyekre egy hagyományos coaching során nincs lehetőség. Ezen eszközökkel feltárhatók azok az elakadások, blokkok, mélyen a tudatalattiban rejlő mechanizmusok, melyek akadályozó tényezői annak, hogy az alany a tréningen tanult technikákat sikeresen alkalmazza. Bizonyára többen hallották már: fejben dől el minden. A tudatalattinkban lévő hiedelemrendszerek azonban nagyban befolyásolják a kitartásunkat, önbizalmunkat, önértékelésünket, s mindezek bizony kihatnak a munkavégzésünkre, a vezetői képességeinkre s még hosszan sorolhatnám.  A hipnocoaching során alkalmazott eszköz a hipnózis, melyet gyakorlott hipnoteraputa s tréner vezet.

Mi is az a hipnózis?

A hipnózis olyan megváltozott tudatállapot, amelyben a szuggesztiók iránti fogékonyság megnő. Jellemzője a koncentrált figyelem, amely a külvilág számos tényezőjét figyelmen kívül hagyva, átadja a vezetést a hipnotizőrnek, és elfogad olyan szuggesztiókat, amilyeneket normál tudatállapotban nem tudna elfogadni.

Mindnyájan éltünk már át hipnózist az életünk során: amikor belefeledkeztünk egy jó könyvbe, amikor csak úgy bebambultunk a világba. Ilyenkor transzállapotba esünk, mely teljességgel normális, nincs benne semmi misztikus.

És miért olyan hatékony?

Elindulni a ma létező problémától és visszamenni annak az eredőjéhez, a kezdetéhez. Ok és okozat. Ami az életünkben pszichésen érvényesül a jelenben, azt a lelki világunk a múltból hozza magával.

A regresszióval eljutunk az okig, ez egy elképesztő utazás a saját öntudatosságunkban, mindamellett mélységesen gyógyító eredményekkel szolgál, kitisztázza és sorrendbe rakja az érzelmi kuszaságokat és világosságot teremt a gondolkodásmódunkban. Mindez összességében belső megnyugvást, békét és összhangot teremt a személyiségünkben. Ez pedig azért fontos, mert a belső gondolataink rendkívül nagy hatással vannak a testünkre, az egészségünkre és a teljes fizikai állapotunkra.

Ha például azt mondom, csukja be a szemét, képzeljen el egy citromot, képzelje, hogy a kezében tartja, érzi a barázdáit, az alakját, szorítsa meg és most képzelje el, hogy beleharap. Ha ezt az élményt teljesen átéli, hirtelen még a nyál is összefut a szájában. Azaz a képzelt citrom kiváltotta ugyanazokat a reakciókat, mintha igazi citrom lenne. Tehát a gondolat létrehozott egy fizikai reakciót. Miért gondolja azt, hogy ha bármire gondol, akármire, az nem fog önre hatni? A gondolatai, a negatív érzelmi blokkjai olyanok, mint az időbe dermedt döntések, akárcsak egy rablánc, ezek meghatározzák az ön életének további szakaszait.

Hipnózisban lehetősége nyílik arra, hogy újra átélje a régmúlt dolgokat, egy újabb nézőpontból - amire a múltban, amikor történt a fájdalom, az érzelmi érintettsége vagy az életkoránál fogva képtelen volt -, és most rendezheti az egészet egy sajátos perspektívából. A megrekedt érzelmeit megfelelő időrendbe teheti, így kialakíthatja a belső békéjét. Ez az egyik legfelszabadítóbb érzelmi élmény. Ez az, amit csak és kizárólag hipnózisban lehet elérni, mindezt más terápia, tréning nem tudja nyújtani.

Tréningjeink elvégzése után az Ön erősségei sokkal hatékonyabbá válnak, ezáltal jobban tudja kifejezni és érvényesíteni magát a különböző kommunikációs helyzetekben, jobban tudja használni kommunikációs eszköztárát, probléma- és feladatmegoldása sokkal eredményesebbé válik, könnyedebben alakítja ki vezetői stílusát, illetve változtat rajta. Alkalmas – a teljesség igénye nélkül-hatékonyság, önállóság és döntéshozatal növelésére, megújulásra, motiválásra, stressz kezelésére, szakmai prezentációs készségek, nyilvános beszéd gördülékenységének fejlesztésére. 

S néhány ismert személy, akik eredményesen használták a hipnózist életük s munkásságuk során.

 • Mozart
 • Thomas Edison
 • Albert Einstein
 • Henry Ford
 • Sigmund Freud
 • Carl Jung
 • Winston Churcill
 • Tennyson
 • Jackie Kennedy-Onasis
 • Aldous Huxley
 • Steve Hooker
 • Felix Baumgartner
 • Jean Alesi
 • Jimmy Connors
 • Tiger Woods
 • The Swiss Ski Team
 • The Chicago White Sox
 • Ellen DeGeneres
 • Orlando Bloom
 • Matt Damon
 • Jessica Alba
 • és még sokan mások…

ÉS ÖN ?